Geschiedenis De Zes Vaatjes


“Leuk dat je een kijkje komt nemen in de rijke geschiedenis die ‘De Zes Vaatjes’ kent. Ik Albert de Rijk vertel graag hoe de zaak en onze eigen producten tot stand zijn gekomen.”

 

Hoe het allemaal begon

 

Het Proeflokaal begon in en woonhuis aan de Weistraat in de wijk Buiten Witten Vrouwen. In 1929 is de Weistrraat veranderd in de huidige Mgr. v. d. Weteringstraat.

Toen der tijd bestond er nog geen drank en horecawet zoals we die nu kennen en ook bestond er nog geen Kamer van Koophandel, hierdoor kon Familie Kroon (de toenmalige eigenaar) met de locatie doen wat ze wilden.

 

 

Eerste generatie familie de Rijk

 

 

 

1877

1914

1928

1954

1961

1964

1965

1967

1968

1969

1977

1981

1987

1990

1993

2000

2012

2015

Ik (Albertus Cornelis Gijsbertus de Rijk: Bert 24-09-1946) kom helpen in de zaak op 18 jarige leeftijd in 1964. Inmiddels waren er al horeca en drank wetten ingevoerd waardoor het nodig was horecagerelateerde diploma’s te behalen, mijn vader kreeg nog verklaringen vanwege zijn staat van diensten en jaren. Doordat mijn ouders beide fulltime in de zaak werkte was er voor mij genoeg tijd om naast het werken opleidingen te volgen.

Door mijn horeca studies kwam ik in veel  verschillende cafés en stokerijen, en zo liep ik op een dag tegen een ‘drankenorgel’ wat bestond uit 6 vaten, gelukkigere wijze wist ik dit over te nemen met de gedachten dat dit wel mooi zou staan in de zaak, uiteindelijk is hier de naam voor de zaak door ontstaan.

 

24-5-1967 behaal ik het Slijters vak diploma.

Slijterij voor het eerst als aparte winkel i.v.m. nieuwe wetten van drankverkoop als zijnde slijter en proeflokaal.

 

Op 1 januari 1968 werd er een nieuwe Drank en Horecawet ingevoerd en kregen bestaande zaken 10 jaar de tijd om zich aan de nieuwe eisen aan te passen, mijn ouders hebben deze 10 jaar niet afgewacht en zijn direct gaan verbouwen en gelijk gaan vergroten aangezien de zaak van ‘Appie’ een groot succes was in Utrecht.

Men sprak over ‘Appie’ omdat er en nog geen naam was voor deze ‘2de huiskamer’.

 

In 1969 behaal ik mijn Café diploma

Het Proeflokaal bestaat nu 100 jaar en een 2de uitbreiding heeft plaatsgevonden door het zijpand Appelstraat 2 erbij te betrekken. De uitbreiding deed de ingang doen verplaatsen van hoek  Mgr. v.d. Weteringstraat naar de Appelstraat en er werd ook een aparte toiletgroep aangelegd aangezien er een verschuiving had plaatsgevonden dat ook dames naar het Proeflokaal kwamen.

 

Het studeren ging bij mij nog even door en wist mijn Liquorist van de Wijnacademie diploma te behalen in 1981, dit hield in dat we ook zelf drank mochten gaan produceren en verhandelen.

 

De 3de Generatie

 

Er gebeurde veel in dit jaar, ik nam o.a. de zaak over van mijn ouders maar zij bleven nog wel werkzaam en betrokken bij alles wat reilde en zeilde.

 

Ook wordt het Proeflokaal voor de 3de keer uitgebreid door Appelstraat 4 erbij te betrekken, er was nu meer zitplaats maar ook plaats voor het drankenorgel wat ik in 1965 had aangekocht, deze werd achter in de het Proeflokaal geplaatst en zo ontstond gelijk de naam ‘De Zes Vaatjes’.

 

Nog steeds was ik aan het studeren en wilde mijn passie en kennis tot in het verst mogelijke eigen weten te maken, dit tot gevolg dat ik ook in dit jaar op 18 juni mijn Meester Schenker titel weet te behalen.

In samenwerking met mijn ouders starten we met het distilleren van eigen distillaten. Als eerste komen we met een kruidenbitter ‘De Baliekluiver’, dit werd ‘De eenige Egte Utrechtse Kruidenbitter’. Mijn vader ontwierp en tekende het etiket voor de fles. Onze visie was om een natuur zuiver product te bottelen waarin een 40-tal kruiden zijn verwerkt zoals o.a. kruidnagel, kaneel, zoethout & anijszaad.

 

Volgens de Dikke van Dale is een baliekluiver iemand die over balies van bruggen hangt, een leegloper of een los sjouwerman. Voor de stad Utrecht heeft het begrip ‘Baliekluiver’ echter een extra betekenis, Baliekluivers zijn namelijk in de volksmond Utrechters. Deze bijnaam is verworven vanuit de tijd dat waarin de Oudegracht nog de centrale aanvoerroute van allerlei koopwaar en handelsproducten was. Op de werven grenzend aan de Oudegracht was het altijd een drukte van belang. Zo werden de bruggen over de Oudegracht een ontmoetingsplaats voor vooral de ouderen en kregen deze Utrechters de bijnaam ‘Baliekluivers’. Een uniek voorbeeld van zo’n Utrechter, hangend over de reling van de Stadhouderbrug al peinzend voor zich uitkijkend is afgebeeld op het door Albertus de Rijk zelf ontworpen etiket die je ziet op de fles Baliekluiver, deze kruidenbitter is een eigen drank van ‘De Zes Vaatjes’.

 

In de jaren daarna volgen er nog meer eigen producten met allen een Utrechts karakter, of dit nou kwam door de naam, ontwerp of gerelateerd aan een gebeurtenis in de stad. Albert Sr. wist iedere keer weer bijzondere bijpassend etiketten te ontwerpen die vandaag de dag nog steeds worden toegepast. Distillaten en dranken die geproduceerd zijn bijvoorbeeld:

 

Een lekker Bessie van het Messie Bessenjenever

Een lekker Slokkie van het Jochie Jenevers

Het Fluwelen Handvat Roomcocktail

Droppie van het Jochie Droplikeur

Sint-Maarten Koffie Likeur

Walnoten Likeur

Utrechtse Bisschopsstadswijn

 

Diversen producten De Zes Vaatjes

Mijn passie voor diverse dranken werd maar groter en groter, om hier in bij te blijven en uit eigen interesse ben ik jaren lid geweest de Nederlandse Bartenders Club. Vanuit deze organisatie werden reizen georganiseerd, lezingen  gehouden en  wedstrijden uitgeschreven voor het creëren van cocktails en longdrinks. Met veel plezier en passie heb ik hier jaren aan meegedaan. In 2002 wist ik de eerste prijs te behalen tijdens de VEN Jubileum Cocktail Wedstrijd.

 

Op 25-01-2012 komt Albertus de Rijk te overlijden.

 

 

2015 en verder

 

Vandaag de dag ben ik i.s.m. mijn neef Guillaume Coret van Guillaume’s Fijn-Proeverij bezig ‘De Zes Vaatjes’ in ere te houden met veranderingen en vernieuwen die horen bij nu. Daar horen ook weer nieuwe producten bij die dit jaar gelanceerd zullen gaan worden, het Utrechtse karakter zullen we hierbij niet uit het oog verliezen.

 

De eerste toevoeging aan het assortiment van

‘De Zes Vaatjes’ zal zijn de

Bicyclette Likorette Rondje Utrecht

 

Dat de Tour de France 2 dagen in Utrecht zal zijn dit jaar willen wij natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan waardoor we een Likorette hebben gecreëerd die leuk is om in de aanloop en tijdens dit evenement in de Utrechtse Horeca te kunnen drinken, maar ook perfect is om als relatiegeschenk te geven en te krijgen.

 

Als vervolg op de Bicyclette Likorette zijn De Zes Vaatjes &

Guillaume's Fijn-Proeverij verder gegaan met het ontwikkelen

van verschillende smaken gerelateerd aan Utrechtse begrippen,

gebouwen, gebeurtenissen, karakter etc. etc.

Er is gekozen voor een serie van een 12-tal Likorettes die met
12 verschillende verhalen de stad geschiedenis van de stad vertolken.

 

Daarnaast willen wij ook beide onze passie en kennis delen door 6 à 8 keer per jaar themaproeverijen in het Proeflokaal te organiseren, waarbij genieten en delen centraal staat. Mooie producten leren kennen en begrijpen samen met andere fijnproevers.

Mijn opa Albertus de Rijk (04-02-1878) was baas van een sigarenmakerij en keurmeester in tabak en koffie voor ‘Peletier’ in ‘De Gesloten Steen’ aan de Oudegracht, hiervoor reisde hij veel af naar Amsterdam om  de inkopen te doen door internationale aanvoer. De sigaren werden toen nog los verkocht aan o.a. cafés.

Door een ongeval is Albertus op jonge leeftijd invalide geraakt en wilde hierdoor een vaste werkplek en besloot daarom om samen met mijn oma Hendrika Wilhelmina Schrijver (20-10-1881) het pand over te nemen van de familie Kroon.

 

De 2de Generatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met het overlijden van mijn Opa Albertrus de Rijk was mijn vader Albertus (roepnaam Albert) de Rijk Jr. (18-03-1922) nog maar 7 jaar oud, hierdoor uiteraard veel te jong om de zaak over te nemen. Albert was werkzaam bij het Utrechtse ‘Werkspoor’ als rijtuigschilder, maar op 32 jarige leeftijd heeft mijn vader toch ontslag genomen en de zaak overgenomen, enigszins als moetje omdat je destijds vast zat aan een op naam gestelde vergunningsstelsel (art. 29) waar je niet zo makkelijk van af kwam.

Zo ontstond samen met mijn moeder Susanne Roeterdink de 2de generatie die achter de Mechelse kast (toonbank), tussen de verweerde spiegels en koperen stangen de zaak voortzette.

 

Riek van Waveren komt te overlijden.

 

‘Tap & slijt’ vond toen nog plaats over één toonbank, drank werd per glas en per maat getapt en verslijt, de drank zat in vaten, fusten en mandflessen. Klanten kwamen met kannen, kruiken en lege flessen om deze te vullen met een drank naar keuze (vaak was dit Jenever), deze werden gevuld terwijl tegelijkertijd ter plaatse een borreltje genuttigd werd.

In die tijd was horeca nog enkel een sociale heren gelegenheid, mannen kwamen samen om drank te halen en tijdens een drankje sterke verhalen te vertellen op het zogeheten ‘leugenaarbankje’, dit bankje staat nog steeds in het Proeflokaal.

 

Op 48 jarige leeftijd overlijdt Albertus en de zaak wordt voortgezet door Hendrika (roepnaam Riek), eerst met hulp van personeel en daarna met haar 2de man van Waveren, ook deze echtgenoot overleed op jonge leeftijd.

Op 03-02-1990 overlijdt Suzanne de Rijk-Roeterdink waardoor Albert de Rijk Sr. en Bert de zaak met zijn tweeën voortzetten.

 

Het Utrechts Nieuwsblad bestaat 100 jaar en dat werd gevierd met een paginagrote pagina in de krant. Niemand minder dan Willy van der Steen tekende een Suske & Wiske prent waarbij Utrechtse producten gescandeerd werden waaronder De Baliekluiver.

De Baliekluiver tekening Suske & Wiske 100 jarig bestaan Utrechts Nieuwsblad
Rondje Utrecht
Baliekluiver Albert De rijk De Zes Vaatjes